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A Timely Analysis of Legal Developments

Over the last several years, public and private employers have faced an increasing 
number of lawsuits under the Fair Labor Standards Act (FLSA), including claims 
seeking compensation for time spent donning and doffi ng required uniforms and 
protective equipment. Although most common in the food processing industry, 
donning and doffi ng litigation has also emerged in other areas, including law 
enforcement, private security forces, and certain manufacturing jobs.

Against this backdrop, the Wage and Hour Division of the U.S. Department of Labor 
(DOL) recently issued Administrator’s Interpretation 2010-2. The interpretation 
is signifi cant because it clarifi es the DOL’s current position on the defi nition of 
“clothes” under the FLSA, 29 U.S.C. § 203(o) (“Section 3(o)”). Importantly, the FLSA 
provides that pre-shift donning and post-shift doffi ng may be compensable if both 
“integral and indispensable” to the “principal” duties of employment. Section 3(o), 
however, excuses employers from compensating employees for “changing clothes” 
in certain circumstances. The interpretation also confi rms the DOL’s position on 
whether employers must compensate employees for time spent engaged in work-
related activities after donning and before doffi ng items falling under Section 3(o). 
The process of issuing Administrator’s Interpretations is novel, and this interpretation 
is only the second of its kind ever issued. As a result, it is hard to assess exactly 
how much weight courts will give to 2010-2. Although this interpretation lacks the 
force of law, courts undoubtedly will consider it as a relevant authority in analyzing 
pending or future FLSA claims.

Protective Equipment Not “Clothes” Under Section 3(o)

Section 3(o) provides that employers need not compensate employees for changing 
“clothes” if the activity is excluded from compensable time pursuant to “the express 
terms” of, or by a “custom or practice” under, a collective bargaining agreement. 
Phrased differently, if a collective bargaining agreement specifi cally states changing 
clothes is not compensable, or unionized employees acquiesce in an employer’s 
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practice of not compensating them for changing clothes, the activity becomes non-compensable. Notably, this exclusion applies 
even if the donning and doffing are integral and indispensable to the employee’s principal duties.

According to the DOL’s new interpretation, “clothes” does not include protective equipment. In reaching this conclusion, the DOL 
reversed course and rejected its two most recent opinion letters on the topic. The first of these opinion letters, issued in 2002, 
provided that protective equipment worn by meatpacking plant employees did in fact constitute clothing for purposes of Section 
3(o). The DOL affirmed this position five years later in a 2007 opinion letter. Nevertheless, the agency rejected the interpretation 
contained in these two opinion letters, concluding it was at odds with three earlier opinion letters, as well as the FLSA’s legislative 
history and a number of recent judicial decisions, including the Ninth Circuit Court of Appeals ruling in Alvarez v. IBP, Inc., 339 F.3d 
894 (9th Cir. 2003), aff’d on other grounds, 546 U.S. 21 (2005).

Although the new interpretation does not provide a clear definition of “protective equipment,” the opinion letters, legislative 
history, and cases cited by the DOL suggest that the term includes any type of covering worn for protection or safety (e.g., helmet, 
goggles, ballistic vests), generally over regular clothes.

Relationship Between Section 3(o) Exclusion and Continuous Workday

The DOL and courts have long adhered to the “continuous workday” rule. Under this rule, the compensable workday begins the 
moment an employee engages in either a principal duty (i.e., a task he or she is employed to perform) or an activity integral 
and indispensable to a principal duty. The compensable workday then continues until the final principal duty or integral and 
indispensable activity of the day. Consequently, activities engaged in during the interim remain compensable if pursued necessarily 
and primarily for the employer’s benefit. If they are not, and instead the employee is relieved from duty and free to use the time 
for his or her own purpose, the compensable workday ends and does not begin until the next principal duty or integral and 
indispensable activity.

The DOL’s new interpretation provides that even if clothes-changing is not compensable pursuant to Section 3(o), it still will trigger 
the continuous workday rule if it is otherwise integral and indispensable. As a result, employees will generally remain entitled 
to compensation for all work-related activities engaged in after donning and before doffing these clothing items. To be sure, 
this new interpretation depends upon the assumption that the act of changing clothes constitutes an integral and indispensable 
activity, but does not modify or even discuss the existing analysis for determining when an activity will be deemed integral and 
indispensable.

Practical Implications of Administrator’s Interpretation 2010-2

The DOL’s recent interpretation substantially affects employers with employees who don and doff protective equipment. Specifically, 
these employers may no longer be able to rely on Section 3(o) to avoid compensating employees for time spent changing into 
and out of protective equipment. Moreover, to the extent clothes-changing is excluded from compensation solely under Section 
3(o), employers still may have an obligation to compensate employees for post-donning, pre-doffing activities, including waiting 
and travel time. Accordingly, it is recommended that employers promptly confer with legal counsel to assess whether their current 
compensation practices comport with the DOL’s latest interpretation of the FLSA.
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