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IRS Provides Guidance For Employers That 
Use Smart Cards And Debit Cards To Provide 
Transportation Fringe Benefits To Employees
By GJ Stillson MacDonnell and William Hays Weissman

The IRS has just released Revenue Ruling 
2006-57, which provides employers 
guidance on the use of smart cards and debit 
cards to provide qualified transportation 
fringe benefits. The Internal Revenue Code 
(Code) excludes from both gross income 
and “wages” certain qualified transportation 
fringe benefits. Thus, such amounts are not 
subject to income tax withholding or payroll 
taxes (FICA and FUTA) and are a good 
way for employers to provide additional 
compensation to employees without the 
associated tax costs.

The Requirements for 
Providing Tax-Exempt 
Transportation Fringe 
Benefits
The Code allows employers to provide a 
qualified transportation fringe benefit 
that is excluded from gross income. 
Code section 132(f)(1) defines the term 
“qualified transportation fringe” to mean 
(1) transportation in a commuter highway 
vehicle between home and work, (2) any 
transit pass, and (3) qualified parking.

Code section 132(f)(5)(A) defines a “transit 
pass” as any pass, token, fare card, voucher or 
similar item entitling a person to transportation 
(or transportation at a reduced price) if such 
transportation is on mass transit facilities or 
is provided by any person in the business 
of transporting persons for compensation 
or hire in a commuter highway vehicle. 
An employer may provide the employee 
with a cash reimbursement for a travel 
voucher. However, a qualified transportation 
fringe includes a cash reimbursement by an 
employer to an employee for a transit pass 

only if a voucher or similar item that may 
be exchanged only for a transit pass is not 
readily available for direct distribution by the 
employer to the employee. Reimbursement 
must be made pursuant to a bona fide 
reimbursement plan.

While an employer may provide any amount 
of transportation fringe benefit, the amount 
that may be excluded from gross income and 
wages is limited to $105 per month for the 
aggregate of transportation in a commuter 
highway vehicle and transit passes, and $205 
per month for qualified parking, for 2006, 
and increases to $110 for transit passes and 
$215 for parking for 2007.

Guidance Provided in the 
Revenue Procedure
The Revenue Ruling contains four factual 
situations:

In Situation 1 the employer provides its 
employees smart cards in an amount not 
exceeding $105 in 2006 that may be used by 
employers in the metropolitan area served 
by the local transit system as a mechanism to 
provide fare media for the transit system to 
employees. The smart cards are plastic cards 
containing a memory chip that stores certain 
information including the serial number 
of the card and the value of the fare media 
stored on the card. The amount stored as fare 
media on the smart card is not authorized to 
be used to purchase anything other than fare 
media for the transit system.

The IRS held that the value of the smart 
cards used to provide transit pass benefits in 
Situation 1 is excluded from gross income and 
from wages for employment tax purposes.

In Situation 2 the employer provides its 
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employees debit cards provided by a third 
party in an amount not exceeding $105 in 
2006. The debit cards are restricted for use only 
at merchant terminals at points of sale at which 
only fare media for the local transit system is 
sold. The employer makes monthly payments 
to the third party on behalf of its employees 
who participate in the transportation benefit 
program, who then electronically allocates to 
each employee’s terminal-restricted debit card 
as instructed by the employer. The employer 
does not require its employees to substantiate 
their use of the debit cards.

The IRS held that the value of the smart 
cards used to provide transit pass benefits in 
Situation 2 is excluded from gross income and 
from wages for employment tax purposes.

In Situation 3 the employer provides its 
employees debit cards in an amount not 
exceeding $105 for 2006. The debit cards 
restrict the use of the debit cards to merchants 
that have been assigned a merchant category 
code (MCC) indicating that the merchant sells 
fare media. The cards are restricted for use 
at merchants that have been assigned MCCs 
indicating the merchant sells fare media for 
some or all of the following categories: local 
and suburban commuter passenger transport; 
passenger railway; bus lines, excluding 
charters and tours; and transportation service 
(not elsewhere classified). The merchant 
may or may not sell other merchandise. The 
MCCs were developed by a debit/credit card 
network.

For the first month an employee participates 
in the transportation benefit program, the 
employee pays for fare media with after-tax 
amounts. The employee then substantiates 
to the employer the amount of fare media 
expenses incurred during the month following 
reasonable substantiation procedures, and the 
employer provides funds that are placed on the 
debit cards for the employees. For subsequent 
months the employer reimburses the expenses 
by receiving periodic statements providing 
information on the use of each debit card, 
which include information on the identity of 
the merchants at which the debit card was 
used, and the date and amount of the debit 
card transactions. The employer does not also 
require any other substantiation, except that 
annually it requires each employee to certify 
that the debit card was used only to purchase 

fare media.

In Situation 3 the IRS held that the debit 
cards do not qualify as a transit pass because 
they can be used to purchase items other 
than transportation fringe benefits. However, 
because the employer has a bona fide cash 
reimbursement plan, which includes verifying 
that the funds are used only to purchase 
transportation benefits, and an annual 
certification, the value of the transit pass 
benefits provided in Situation 3 is excluded 
from gross income and from wages for 
employment tax purposes.

In Situation 4 the facts are the same as in 
Situation 3, except in the following respects: 
the employer provides employees with MCC-
restricted debit cards as soon as they begin 
work. Prior to using the MCC-restricted debit 
cards, the employees certify that the card will 
be used only to purchase transit passes. In 
addition, written on each debit card is the 
statement that the card is to be used only 
for transit passes, and, by using the card, the 
employee certifies that the card is being used 
only to purchase transit passes. At no time do 
the employees substantiate to the employer 
the amount of fare media expenses that have 
been incurred.

The IRS held that the value of the debit cards 
in Situation 4 is not excluded from gross 
income and are wages for employment tax 
purposes because the debit cards, similar to 
Situation 3, do not qualify as a transit pass and 
there is no bona fide reimbursement plan. A 
certification that the amount will only be used 
for transit passes is not sufficient to meet the 
substantiation requirement.

While the effective date of Revenue Ruling 
2006-57 is January 1, 2008, employers may rely 
upon its guidance for transactions occurring 
before that date. The IRS also indicated that 
it will continue to study the use of electronic 
smart cards and debit cards and provide 
additional guidance in the future.

Employers should review their own 
transportation fringe benefit policies and 
determine whether they comply with the Code 
and Treasury Regulations. If employers are not 
using smart cards or debit cards, they may want 
to review those options to determine if they 
make sense both from a cost reduction and 
administrative burden perspective. Employers 
that desire to use smart cards or debit cards 

should ensure that their policies are compliant 
with Revenue Ruling 2006-57.

GJ Stillson MacDonnell is a shareholder and 
chair of Littler’s Employment Taxes Practice 
Group and William Hays Weissman is an 
associate in Littler’s Employment Taxes Practice 
Group. If you would like further information, 
please contact your Littler attorney at 1.888.
Littler, info@littler.com, Ms. MacDonnell at 
gjmacdonnell@littler.com or Mr. Weissman at 
wweissman@littler.com.


